Kako izabrati slatku lubenicu?

Kako izabrati slatku lubenicu?

Sezona lubenica uveliko traje pa su improvizovane tezge pune ovog slatkog povrća koje možemo videti na nekoliko mesta u gradu. Kada kupujemo lubenicu svima nam je veoma važno da pogodimo onu koja je zrela i slatka, a načina da to saznamo ima mnogo.

U Paraćinu se najčešće mogu naći vrste lubenica kao što su „Sugar Baby“, „Fantazija“ i „Top Gun“ koju Igor Gagić prodaje na svojoj tezgi. Ovaj prodavac kaže da ukus lubenice zavisi od sorte, ali da se uglavnom može proveriti putem zvuka koji ispušta kada je blago udarimo.

Sadnja lubenica počinje u martu, prvo se posade u kese, onda se rasađuju u plastenik i u poslednjoj fazi treba da budu pod folijom ili na otvorenom. Uprkos velikim vrućinama, a potom i gradu koji je prošlog vikenda pogodio neke delove naše opštine, prodavci kažu da je prinos bolji nego što su se nadali da će biti.

Lubenice se trenutno u Paraćinu mogu naći za oko 40 do 50 dinara. Dobro ohlađena lubenica može da vam pomogne da lakše podnesete vrele letnje dane, a imaju i malo kalorija, tako da ne morate da brinete da ćete se ugojiti.