Izložba umetničkih fotografija “Alter ego” autorke Milene Milenković naredne nedelje u paraćinskom Kulturnom centru
FOTO: Kulturni centar Paraćin/facebook

Izložba umetničkih fotografija “Alter ego” autorke Milene Milenković naredne nedelje u paraćinskom Kulturnom centru

Izložba umetničkih fotografija “ALTER EGO” autorke Milene Milenković biće otvorena u ponedeljak 13. maja od 19 časova u Galeriji Kulturnog centra Paraćin.

Milena Milenković rođena je 1990. godine u Paraćinu. Diplomirala je na Građevinsko arhitektonskom fakultetu u Nišu, gde je stekla akademsko zvanje Master inženjer arhitekture. Živi i radi u Beogradu.

Prve korake u umetničkoj fotografiji pravi 2015.godine, kada postaje član FK Paraćin i Foto saveza Srbije. Svoj fotografski rad započela je portretnom i kreativnom fotografijom, a zatim beleži ulične i scene iz života. Uskoro, otkrivši interesovanje za ljudsko telo i emociju, počinje da se bavi akt fotografijom. Akt doživljava kao svojevrsnu kolaboraciju između modela i fotografa, koja zahteva potpuno poverenje i razumevanje. Kroz akt istražuje emotivno oslobođenje koje dolazi sa skidanjem i odricanjem nametnutih društvenih normi.

Do sada je izlagala na više od 120 kolektivnih izložbi u 20 zemalja, na kojima je osvojila oko 90 medalja i priznanja. Kao najznačajnije izdvaja srebrnu medalju na konkursu Güler Ertan u Turskoj i zlatnu medalju za kolekciju fotografija na Republičkoj izložbi fotografija u Srbiji. Njene fotografije je objavio časopis Le Monde Diplomatique.

Svoju prvu samostalnu izložbu Introspekcija, imala je u maju 2019. u Galeriji KC Paraćin. U novembru iste godine, Introspekcija je izložena i u Galeriji KC Niš. Usledila je izložba Strings 2019, održana 2020. godine u Kulturnom centru Leskovac, na kojoj se predstavila sa još dva autora, a koja je prikazala muzički festival Strings i njegove učesnike – iza kulisa. Izložba aktova, pod nazivom Deoperio, prikazana je 2021. godine u FIAP izložbenom centru Novi Sad. U aprilu 2022. u hotelu Radisson Old Mill u Beogradu prikazana je izložba Timeless, na kojoj su prikazane ulične, “slučajno inscenirane” situacije. Koautorska izložba Forma odslikavanja prikazana je 2023. godine u Rijeci, Beogradu i Splitu.

Pored samostalnih izložbi, izlagala je na mnogim međunarodnim festivalima, od kojih izdvaja izložbu fotografija Alhemija u okviru festivala Dev9t 2019. u Beogradu; izložbu Krug, Malinski foto festival Makedonija 2019.; izložbe akt fotogrfija u okviru festivala Vizuelizator 2017. i 2022. godine; kao i samostalnu izložbu Escape na Punctum photography festival-u u Albaniji 2022. godine.

Foto savez Srbije joj je 2018. godine dodelio izlagačko zvanje “fotoamater I reda” – FA1 FSS. Umetničko zvanje KMF FSS – “kandidat majstor fotografije” stekla je 2020. godine, odlukom Umetničkog saveta FSS, i time postala najmlađa žena kojoj je dodeljeno ovo zvanje. Iste godine našla se i među 10 najuspešnijih autora u Srbiji. Međunarodno zvanje AFIAP stekla je 2021. godine.