Polaganjem venaca i himnom Srbije obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca i himnom Srbije obeležen Dan pobede nad fašizmom

U čast prošlosti i narodu koji se svim silama borio da Srbija postane nezavisna i slobodna zemlja, 9. maj kao i svake godine obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom. Paraćinci su ovim povodom odali počast hrabrim borcima polaganjem venaca na spomenik Branku Krsmanoviću. Nakon minuta ćutanja u čast stradalih u Drugom svetskom ratu Vladimir Savić, sekretar SUBNOR-a podsetio je zašto je važno da 9. maj zauvek bude upamćen.

Današnje obeležavanje Dana pobede nad fašizmom otvorio je paraćinski dečiji hor OMŠ „Milenko Živković“ čiji su članovi pevali himnu Srbije. Uz predstavnike opštine Paraćin vence su položile delegacije SUBNOR-a, Policijske stanice i Udruženja potomaka ratnika iz Srbije.

Pre 79. godina 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju, tako da počev od tada pa do danas Srbija proslavlja i obeležava Dan pobede. Veoma je važno informisati nove naraštaje o važnosti današnjeg datuma, te se gotovo svakodnevno u školama sprovodi edukacija na časovima istorije.

Istoričar Marko Pekić je ovom prilikom istakao da je veoma vazno uvek znati zašto je ovakav bratoubilački rat zapravo došao na naše prostore kao i to da uvek odajemo počast svim narodnim herojima i borcima koji su učestvovali u njemu i svoje živote dali kako bi novi naraštaji imali priliku za normalan život.