Iskusni fotograf iz Varvarina Slobodan Simić

Iskusni fotograf iz Varvarina Slobodan Simić

Slobodan Simić iz Varvarina se bavi fotografijom još od početka sedamdesetih godina prošlog veka. Ovaj šezdesetdevetogodišnjak jedan je od najiskusnijih fotografa u okolini. Iako je rođen u Varvarinu gde i provodi penzionerske dane, član je Foto kino kluba Paraćin od 2005. godine. Kaže da se za taj foto klub odlučio, jer u Varvarinu i Kruševcu tada nije bilo sličnih udruženja, a verovatno ih nema ni danas. Fotografska karijera Slobodana Simića počela je kada mu je majka u Rusiji nabavila prvi fotoaparat.

Posle duže pauze koju je napravio zbog posla i porodice početkom 2000-tih se vratio u svet fotografije. Međutim, taj svet se za kratko vreme mnogo promenio i Slobodan je morao da se upozna sa novim tehnologijama i digitalizacijom.

Koristio je mnogo različitih fotoaparata dok nije došao do onog marke „Leica” koji trenutno koristi.

Pored digitalnih fotoaparata Slobodan koristi najnovije programe za obradu fotografije.

Slobodan najčešće fotografiše ljude, sela i pravoslavne hramove. Toliko puta je izložio svoje radove i dobijao nagrade za njih da im i ne zna broj. Njegovi radovi bili su deo izložbi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu gotovo na svim kontinentima. Od svih tih izložbi i nagrada najdraže su mu one prve kojih se dobro seća.

Slobodan živi na dvadesetak kilometara od Paraćina što ga nije sprečilo da se sprijatelji sa velikim brojem naših sugrađana takođe zaljubljenika u fotografiju. Slobodan koji je dugogodišnji zamenik predsednika Foto kino kluba, dodaje da iako je iskusan fotograf mnogo može da nauči od mlađih kolega iz svog okruženja.

Sada kada je penzioner i kada ima više vremena da se posveti fotografiji Slobodan je sa fotoaparatom sve aktivniji. Tako će biti i narednih godina, jer ne planira da od ovog hobija odustane sve dok ga zdravlje bude služilo.