Dani vina 2020. – ocenjivanje vina i rakija

Dani vina 2020. – ocenjivanje vina i rakija

Pored tehnologije – procesa prerade sirovina, hemije u smislu jedinjenja koja nastaju fermentacijom voća, kao i mikrobiologije – mikroba koji stvaraju ili kvare alkoholno piće enologija podrazumeva i senzoriku – odnosno degustaciju. Upravo tu veštinu prepoznavanja kvalitetnih vina i rakija primenili su Slobodan Jović i Aleksandar Petrović na Danima vina u Trešnjevici pronalazeći ona najbolja pristigla na ovogodišnje takmičenje.

Na takmičenje za najbolja vina i rakije ovogodišnje Vinske svetkovine „Dani vina“ koja se održava u Trešnjevici pristiglo je 78 uzoraka vina i 56 rakija iz vinarija od Jagodine do Ražnja, a po tri najbolja primerka izabrana su u sedam kategorija. Enolozi su proglasili najbolja bela, roze i crvena vina, kao i najbolju ružicu, a među rakijama one najbolje od grožđa, šljive, i ostalog voća.

Manifestacija Dani vina se ove godine održava jubilarni 20. put. Može se reći da je do sada ispunila svoj cilj i misiju – da se vinogradarstvo i vinarstvo podjuhorskog kraja održi i sačuva.

Zato Dani vina podrazumevaju i literarni konkurs za najbolje pesme o vinogradima i grožđu, likovne kolonije, kao i festival vinske poezije. U okviru manifestacije održava se i Vinski bal na kojem su dodeljene nagrade za najbolja vina i rakije, ali i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za pomoć i podršku ovoj vinskoj svetkovini.