Danas je Međunarodni dan starijih osoba

Danas je Međunarodni dan starijih osoba

Blizu 1,4 miliona stanovnika u Srbiji starije je od 65 godina, što čini veoma veliki deo od ukupne populacije u našoj zemlji. Srbija je inače jedna od najstarijih nacija u svetu gde zauzima visiko 4. mesto. Klub za stare u Paraćinu koji se nalazi u ulici Nikole Pašića postoji preko 30 godina i dolazak osoba u trećem životnom dobu u ovaj prostor postala je svakodnevnica.

Paraćinski penzioneri i penzionerke često se druže u ovom prostoru, organizuju sportska takmičenja, književne i likovne večeri, zabave, a često i organizuju kraća putovanja do srodnih udruženja u Srbiji.

Ove ljude ni pandemija korona virusa ne ometa u nameri da početak jeseni provedu u odabranom društvu. Iako je većina njih vakcinisana, ipak se pridržavaju preporuka o nošenju maske i održavanju fizičke distance.

Stanovništvo Srbije je sve starije, a negativni prirodni priraštaj je jedna od njenih najvećih muka. U Republici Srbiji procenat osoba preko 65 godina će iznositi najmanje 22% do 2030. godine, što je skoro jedan na četiri stanovnika. Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, a ovaj dan proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.