Danas je dan zaštite prirode Srbije – merna stanica u Popovcu ponovo beleži prekoračenje

Danas je dan zaštite prirode Srbije – merna stanica u Popovcu ponovo beleži prekoračenje

Na portalu Agencije za zaštitu životne sredine na kom je moguće pronaći podatke o kvalitetu vazduha na teritoriji Srbije Popovac kod Paraćina, u velikom broju dana zabeležio prekoračenje dozvoljenih vrednosti zagađenja PM10 česticama. Ovaj slučaj nije usamljen u Srbiji ali se u Popovcu pojavljuje malo više nego u ostalim sredinama jer je reč o 57. danu u godini kada je zabeleženo prekoračenje, a broj dozvoljenih dana u jednoj godini je 35.

Ističemo ove podatke kako bismo skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem koji traje godinama posebno zbog toga što se u našoj zemlji danas obeležava Dan zaštite prirode Srbije. O problemu zagađenosti je govorio i ekološki aktivista iz Paraćina Vladan Vugdelija.

Zagađenje u Popovcu je zagađene suspndovanim česticama PM10. To su čestice promera 10 mikrograma i od kad postoje merenja u Popovcu mi svake godine imamo prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti PM10 čestica. Najveći broj dana zagađenja bilo je 2022. kada smo imali 146 dana prekoračenja, rekao je on.

Situacija je kaže Vugdelija alarmantna jer u danima veoma toplog proleća sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine i dalje u Popovcu imamo gotovo svakodnevna prekoračenja sa mnogo većom koncentracijom suspendovanih čestica. Ponavljamo, ove vrednosti daje državna merna stanica u Popovcu.

Merna stanica postoji i u Paraćinu u blizini srednjoškolskog centra koja pak ne meri prekoračenja u gradu. Problem u našoj sredini predstavlja i deponija na jezeru Buljanka koji poslednjih godina obično gori tokom leta zbog najverovatnije visokih temperatura.

Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Datum 11. april je odabran jer je tog dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka” na teritoriji opštine Sokobanja.

Prema pomenutom Zakonu, zaštićena područja jesu područja koja imaju izraženu geološku, biološku, ekosistemsku i/ili predeonu raznovrsnost i zbog toga se aktom o zaštiti proglašavaju zaštićenim područjima od opšteg interesa. Zaštićena područja su klasifikovana u sedam kategorija: strogi rezervat prirode, specijalni rezervat prirode, nacionalni park, spomenik prirode, zaštićeno stanište, predeo izuzetnih odlika i park prirode.