Ekološki aktivista Vladan Vugdelija o deponiji kod jezera Buljanka nadomak Paraćina

Ekološki aktivista Vladan Vugdelija o deponiji kod jezera Buljanka nadomak Paraćina

Jezero Buljanka nadomak Paraćina nalazi se nazaštićenom području gornjeg Pomoravlja koje je deo ekološke mreže Republike Srbije, a značajno je za biljni i životinjski svet – posebno za ptice. Prostornim planom opštine Paraćin ovo područje je predviđeno za zaštitu, no ipak sve je suprotno od toga jer se gotovo sav otpad sa teritorije grada skladišti na ovom mestu. Deponiju smo posetili u društvu ekološkog aktiviste Vladana Vugdelije koji kaže da se ona nalazi na tri kilometra od grada i na svega 250 metara od Velike Morave.

Ovo je veliki ekološki problem ali gotovo nevidljiv i zanemaruje se poslednjih godina. Vugdelija kaže da je nekoliko puta u letnjem periodu dolazio do deponije dok je gorela kako bi izmerio stepen zagađenja. Dodaje da nadležne institucije nisu adekvatno reagovale.

Deponija često gori i to i nije neka novost tokom letnjig perioda jer se na njoj odlaže otpad svih vrsta, a požar verovatno nastaje paljenjem raznog otpada i kablonva nesavesnih sugrađana. Postavlja se logično pitanje – kako ovaj problem može da se reši?

Već dugo postoji plan o regionalnim upravljanjem otpadom, a opština Paraćin je bila deo njega još iz perioda devedesetih, kaže Vugdelija.

Nedostatak novca za rešavanje ovog ekološkog problema je najćešći izgovor koji Vugdelija čuje prethodnih godina. Ipak, smatra da nikada više nije bilo konkursa Ministarstva za zaštitu životne sredine, ekoloških udruženja i stranih ambasada. On kaže da bi za početak, opština Paraćin morala da ima projekat za reševanje ovog probelam koji joj nedostaje.

Nije ipak sve tako crno jer u ovoj deponiji postoji i jedna pozitivna priča, a to je izvor hrane za ptice koje koriste ovaj selidbeni koridor. U isto vreme je za ptice je i opasnost jer se u neposrednoj blizini deponije nalazi srednjenaponski vod pa često dolazi do takozvane elktrokucije (stradanje) ptica pa deponija kod jezera Buljanka. Sve ovo predstavlja veliki problem kako po pogledu upravljanja otpadom tako i sa aspekta zaštite životne sredine.