Crveni krst obeležio Svetski dan bez duvana
FOTO: Crvene krst Srbije

Crveni krst obeležio Svetski dan bez duvana

Svetski dan bez duvana obeležava se tradicionalno 31. maja. Članovi paraćinskog Crvenog krsta posetili su učenike osnovne škole “Branko Krsmanović” u Drenovcu i tom prilikom održali predavanje o štetnosti duvanskog dima.

Ove godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) plasirala je poruku kojom nastoji da podigne svest javnosti o štetnom uticaju duvanskih proizvoda na decu i mlade. Prema podacima iz 2022. godine, širom sveta najmanje 37 miliona mladih ljudi starosti 13–15 godina koristi neki oblik duvana, od toga u evropskom regionu SZO čak oko 4 miliona dece. 

Popularnost proizvoda kao što su elektronske cigarete i nikotinske vrećice beleži ogroman rast među mladima tokom poslednjih nekoliko godina. Procenjuje se da je tokom 2022. godine 12,5% adolescenata u Evropskom regionu koristilo e-cigarete, u poređenju sa tek 2% odraslih. U nekim zemljama evropskog regiona, stope upotrebe e-cigareta među školskom decom su čak 2-3 puta veće od stopa pušenja običnih cigareta.

 
Zbog svega navedenog, cilj ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana i globalne kampanje SZO jeste da se podstakne najšira javnost, svako dete, roditelj, nastavnik, zdravstveni radnik i sve društveno odgovorne organizacije i pojedinci, da bi se smanjio uticaj manipulativnih marketinških poruka u vezi sa duvanskim proizvodima na mlade, pa samim tim i uticaj na zdravlje generacija koje dolaze