10. Levačka pasuljijada

10. Levačka pasuljijada

I ovog septembra dobro poznati miris širio se levačkim krajem. Gastronomska manifestacija “Pasuljijada” okupila je veliki broj ljubitelja ovog jela koja se već deceniju održava u Sekuriču kod Rekovca. Oko 50 ekipa takmičilo se u spremanju najukusnijeg pasulja, a mi smo pitali neke od učesnika na koji način spremaju ovo jelo i da li imaju neki tajni recept.

Stručni žiri je imao zaista težak zadatak, a najbolje spremljen pasulj ocenjivan je po nekoliko kriterijuma. Marina Gagić koja je deo žirija kaže da je prvi put na Pasuljijadi i da je oduševljena ovom manifestacijom.

O tome koliko je ova manifestacija popularna govori činjenica da je posećuje veliki broj ljudi, iz godine u godinu. Među ekipama naišli smo na veliki broj učesnika koji su došli iz Paraćina i okoline kako bi bili deo ovog događaja, a neke smo pitali kakva je zabava na Pasuljijadi.

Na pitanje zašto su se odlučili baš za pasulj, organizator ove manifestacije i predsednik Mesne zajednice Dragiša Minić kažu da je to najjeftinija namirnica od koje može da se spremi zaista ukusno jelo. On dodaje da je ovo najvažniji događaj za meštane Sekuriča u kome svi vrlo rado učestvuju.

Deo Pasuljijade u Sekuriču čine i zanimljive igre, a takmičari su se i ove godine nadmetali u brzom ispijanju piva i nadvlačenju konopca. Svi posetioci mogli su da uživaju i u kulturno-umetničkom programu koji je obavezan deo ove manifestacije na kojem je nastupilo nekoliko folklornih društava iz raznih krajeva Srbije.

Leave a Reply