Škola za trudnice ponovo počinje sa radom

Škola za trudnice ponovo počinje sa radom

OFF: Dugo očekivan početak škole za trudnice zakazan je za sledeću nedelju, a sve buduće mame će nakon duže pauze konačno imati priliku da se edukuju o svim temama koje su ih zanimale o trudnoći i porođaju. Četiri patronažne sestre i jedna babica pobrinuće se da budućim mamama uliju dovoljno samopouzdanja da bi ostatak svoje trudnoće, a kasnije i postoporođajno doba za njih izgledalo mnogo bezbrižnije.

Paraćinski Dom zdravlja duži niz godina organizuje ovakve radionice za koje trudnice imaju samo reči hvale. Plan rada škole za trudnice organizovan je u 6 poglavlja koja pokrivaju sve što je neophodno znati o vođenju trudnoće, porođaju i bebi kada se rodi. Zanimljivo je što patronažne sestre koje vode ove radionice, kasnije odlaze kod porodilja u posetu kako bi pratile bebin napredak i razvoj. Trudnice imaju priliku da se na ovim časovima upoznaju sa pantronažnom sestrom koja će kasnije kroz posete brinuti od njihovoj bebi do prvog sistematskog pregleda.

Šta je potrebno poneti u porodilište i kako pravilno dojiti bebu samo su neke od informacija koje će mame nakon pohađanja ovih časova znati.

Prema rečima patronažne sestre Julije Nolić Golubović, trudnice u Paraćinu su svesne korisnosti ovih časova tako da je i njihova zaintresovanost za prisustvovanje ovim predavanjima velika.

Svake srede počevši od naredne nedelje, u terminu od 12 do 13h trudnice će imati priliku da razgovaraju sa babicom, a nakon toga u terminu od 13 do 14h moći će da čuju predavanje patronažnih sestara.

Predavanja u školi za trudnice biće održana svake srede u terminu od 12 do 14h u prostorijama na ginekologiji uz poštovanje svih preventivnih epidemiskih mera. Iako je pretežno namenjena ženama, u školu za trudnice mogu doći i buduće tate koji žele da se informišu o svim stvarima koje moraju znati kada beba i mama dođu kući.