Za vikend 20. Vidovdanski-noćni uspon na Rtanj

Za vikend 20. Vidovdanski-noćni uspon na Rtanj

Rtanj je jedna od omiljenih destinacija srpskih planinara, a narednog vikenda će okupiti više stotina ljubitelja pešačenja u prirodi. U noći između 26. i 27. juna biće održan 20. Vidovdanski-noćni uspon na Rtanj, specifičan iz mnogo razloga.

Planinarski savez Srbije ove godine obeležava čak 120 godina postojanja i od najstarijih saveza u Srbiji po vremenu nastanka. Zanimljivo, prva organizovana akcija planinara pre i više od jednog veka odžana je na ovom mestu.

Pre tačno mesec dana na ovoj mističnoj i prelepoj planini održana je trka „Vertikalni kilometar“ u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na kojoj su slavili Ivana Živković predstavnica PK Balkan i Aleksandar Štajfer član Železničara.

Planinari će dakle početi da pristižu na Rtanj već u kasnim popodnevnim i večernjim satima, a uspon sa 610 do vrha Šiljak na 1560 metara nadmosrske visine počenje nešto pre 1 ujutru. Staza sa Južne strane Rtnja duga je 14,2 kilometra koju bi planinari trebalo da pređu za oko četiri sata. Organizatori podsećaju da je za ovakve akcije potrebno sa sobom poneti adekvatnu obuću, vodu, rezervnu garderobu (poželjno i kabanicu), naočare i zaštitnu kremu za sunce.