Vibroakustična terapija u Centru za razvojnu i psihoterapijsku podršku Psihoakustik

Vibroakustična terapija u Centru za razvojnu i psihoterapijsku podršku Psihoakustik

Muzika, zvuk i vibracije u kombinaciji mogu da dovedu do smanjenja bola i stresa i pomognu u lečenju mnogih stanja i bolesti. Vibroakustična metoda podrazumeva upotrebu sinusoidnog zvuka niske frekvencije u opsegu od 20 do 120 herca u terapijske svrhe.

Vibroakustika se od 2005. godine primenjuje i u psihoterapiji. Sertifikovani VIBRAC terapeut Slavica Dejković Jakovljević je u svom Centru za razvojnu i psihoterapijsku podršku „Psihoakustik“ u Jagodini primenjuje već dve godine i to kao uvodnu proceduru u psihoterapijsku seansu i po tome je jedinstvena u Srbiji, ali i regionu.

Vibroakustična terapija se može upotrebljavati kod svih osoba, nezavisno od godina. Ne sme se primenjivati kod trudnica, osoba sa akutnim krvarenjima i upalnim procesima, kod kamena, dijabetesa, tromboze i epilepsije. Metoda je delotvorna kao pomoć u održavanju apstinencije od alkohola ili narkotika, nesanice i tinitusa. Dokazano je da smanjuje tremor kod osoba koje boluju od Parkinsonove bolesti, a dovodi i do povećanja pažnje i budnosti kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.

Oprema za vibroakustičnu terapiju podrazumeva softver kojim se određuje tačna frekvencija zvuka koji se putem specijalizovanog uređaja pretvara u vibracije. One do tela klijenta ili pacijenta dolaze putem specijalno dizajniranog kreveta sa dušekom koji u sebi ima 12 pretvarača zvuka.

Smatra se da je primena između 10 i 15 terapija jednom nedeljno dovoljna da klijenti primete nestanak simptoma zbog kojih se javljaju terapeutu. Sa druge strane metoda se može koristiti i za lečenje mnogih bolesti i stanja, ali se tada primenjuje prema strogo definisanim protokolima koji se međusobno razlikuju.

Ovak vid terapije i lečenja se u Finskoj, gde je metoda i nastala, već 30 godina primenjuje i smatra jednim od najjeftinijih oblika terapije i lečenja kao alternativa farmakoterapiji koja je na duže staze veoma skupa i ima štetne posledice po ljudski organizam.