Novi rendgen aparat u paraćinskoj Opštoj bolnici

Novi rendgen aparat u paraćinskoj Opštoj bolnici

Lakša, brža i savremenija rendgen dijagnostika, posebno u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, omogućena je novim aparatom koji je paraćinska Opšta bolnica dobila od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Novi digitalni pokretni rengen aparat će olakšati pregled pacijenata obolelih od kovida 19 i praktično će zameniti dotrajali rengen koji je star preko 20 godina.

Na grudnom i internom odeljenju Opšte bolnice u Paraćinu koji se nalaze u kovid sistemu na lečenju se trenutno nalazi 25 pacijenata. Dobra vest je da je broj onih kojima je bila potrebna mehanička potpora za disanje je smanjen.

Samo u ponedeljak je na grudnom odeljenju obavljen 41 pregled. U bolničkoj postelji na lečenju nalazi se 17 kovid pozitivnih pacijenata, dok njih osmoro čeka rezultate testiranja. Primetno je da, za razliku od početka pandemije, sada obolevaju mladi sa teškom kliničkom slikom.

Doktorka Zlatković kaže da su mladi nešto nediscplinovaniji u odnosu na stariju populaciju za koju smatra da je ozbiljnije shvatila pandemiju i preporučene mere. Ona je uputila apel našim sugrađanima da izbegavaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi.

U Paraćinu je od početka epidemije zaključno sa 27. julom registrovano 236 osoba pozitivnih na korona virus, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pomoravlje u Ćupriji. Još jedna osoba kod koje je potvrđeno prisustvo virusa je preminula, što broj umrlih povećava na 22. Broj oporavljenih je 161, a na bolničkom ili kućnom lečenju trenutno su 53 osobe.