Veliki odziv Paraćinaca povodom koncerta „Zvuci sveta“

Veliki odziv Paraćinaca povodom koncerta „Zvuci sveta“

Zvuci srpske, francunske, brazilske i muzike iz brojnih država širom sveta našli su se na koncertnom repertoaru Dušana Stojadinovića poznatog kao Resavac na koncertu „Zvuci sveta“ koji je održan u četvrtak u prepunoj galeriji paraćinskog Kulturnog centra. Tokom ovog nesvakidašnjeg muzičkog događaja članovi sastava koristili su brojne instrumente koje su Paraćinci imali priliku da vide prethodnih dana na izložbi koja je u ponedeljak postavljena u Kulturnom centru, a koji su doprineli još boljoj muzici i atmosferi.

Koncertni sastav činili su Dušan Stojadinović, Aleksandar Stojić profesor gitare u paraćinskoj muzičkoj školi „Milenko Živković“ i Aca Pejčić klavijaturista. Stojadinović kaže da trema kod njega i ostalih članova grupe praktično ne postoji jer ovakve koncerte često organizuju.

Bogat repertoar činile su kompozicije iz Južne Amerike, Francuske, Bugarske, Makedonije, Rusije, Srbije i mnogih drugih zemalja, kao i autorske koje je napisao Dušan Stojadinović Resavac.

Ovom koncertu prethodila je izložba „Zvuci sveta“ kojа је otvorena 13. novembra saviše od 200 tradicionalnih nesvakidašnjih instrumenata iz mnogobrojnih država sveta. Tokom četvorodnevne postavke za najmađe školarce, organizovane su posete Kulturnom centru gde su mališani u mogućnosti da da se upoznaju sa raznolikim instrumentima. Autor nam je rekao kako je veoma zadovoljan odzivom paraćinske publike, posebno mladih.

Ova izložba nastala je u okviru projekta koji je realizovan sa udruženjem  „Nasleđe“ iz Despotovca i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. U okviru projekta održano je 6 izložbi u istom broju opština i gradova, a u paraćinskom Kulturnom centru ova je poslednja.