Veče folklora u Plani

Veče folklora u Plani

Pesma, muzika i narodna igra mladih folkloraša ponovo su oplemenili društveni život u Plani gde su u nedelju uveče brojna kulturno-umetnička društva predstavila svoje repetroare. Njihovi domaćini bili su folkloraši iz ovog sela nadomak Paraćina, a dvadesetak njh iz Kulturno-umetničkog društva „Plana“ predstavili su repertoar igara našeg kraja i Šumadije. Svetlana Stojković, rukovodilac folklornog društva „Plana“ kaže da su ovo veče pripremali dugo i da su veoma zadovoljni odzivom ljudi koji su došli da ih podrže.

Kako bi opleminili i upotpunili program, tokom večeri na folklornoj smotri nastupilo je još šest Kulturno – umetničkih društava iz opštine Paraćin. Njihovi rukovodioci su nam rekli kako im je velika čast što su nastupima doprineli još boljoj atmosferi.

Kulturno – umetničko društvo „Sveti Nikola“ iz Svojnova postoji skoro godinu dana i iza sebe već ima mnogobrojne nastupe na različitim manifestacijama. U njemu folklorne korake uvežbava više od trideset članova podeljenih u dve grupe.

Članovi Kulturno – umetničkog društva „Jovac“ iz istoimenog sela registrovali su svoje društvo pre godinu dana, ali već imaju mnogobrojne folkloraše koji iz nedelje u nedelju sve intenzivnije treniraju. Njihov rukovodilac Milan Mladenović kaže da za sada imaju dva dečija ansambla, kao i jedan seniorski koji je nedavno osnovan.

Iako kao društvo postoje tek četiri meseca članovi Kulturno-umetničkog društva „Plana“ su do sada imali već nekoliko nastupa. Učestvali su uglavnom na opštinskim susretima sela  na kojima su naišli na veoma pozitivne reakcije ljudi. Veliku podršku pružili su im meštani ovog sela koji su sa radošću prihvatili činjenicu da se u njihovoj sredini ponovo oformilo folklorno društvo te su ih i na ovoj večeri folklora za koju se nadaju da će postati tradicionalna došli da ih podrže.