Kako je Paraćin obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Kako je Paraćin obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Srbiji se 11. novembar proslavlja kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu čijim su potpisivanjem u vagonu maršala Ferdinanda Foša sile Antante i Nemačke okončale sukob koji je trajao 103 godine. Nakon potpisivanja pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni Versajskim mirom 28. juna 1919. godine čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan. I ove godine,u Paraćinu je svečano obeležen ovaj dan i tom prilikom vence su položile brojne delegacije, među njima članovi paraćinskog udruženja ratnih veterana, policije, vatrogasaca i članice kola srpskih sestara, kao i predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević koji je ovom prilikom naglasio važnost obeležavanja ovog datuma.

Prvi svetski rat je bio jedan od najkrvavijih sukoba u svetskoj istoriji. Srbija, koja je u to vreme bila na strani sila pobednica,  izgubila je oko milion i 300 hiljada građana što je činilo trećinu tadašnjeg stanovništva ili oko 60 odsto muške populacije.

U našoj zemlji Dan primirja se obeležava od 2012. godine. Slavi se kao državni praznik i za sve javne ustanove i preduzeća to je neradni dan. Paraćin je i ove godine polaganjem venaca na spomenik pobedniku u centru Paraćina, intoniranjem srpske himne i minutom ćutanja obeležio ovaj bitan dan.