Veče folklora u Donjem Vidovu u organizaciji KUD-a „Moravski vez“

Veče folklora u Donjem Vidovu u organizaciji KUD-a „Moravski vez“

Kulturno – umetnička društva sa teritorije opštine Paraćin nastavljaju sa organizovanjem večeri muzike, igre i pesme. Nekoliko stotina meštana Donjeg Vidova ali i gostiju iz okolnih sela bili su u mogućnosti da u vikendu za nama uživaju u igri mladih folkloraša. U prepunoj sali Doma kulture svoj repertoar predstavili su mnogobrojna folklorna udruženja, ali i izvođači pojedinci.

Igrama iz Leskovca i Srpskim izgrama iz Crnorečja predstavilo se blizu šezdeset članova Moravskog veza koji subogatim programom držali pažnju pristnima. S obzirom na to da se poslednjih godina kod mladih i dece ponovo javlja interesovanje za ovu vrstu umetnosti, mi smo neke od učesnika pitali koji je njihov razlog za bavljenjem folklorom.

Dušan Živanović, mladi harmonikaš iz Gornjeg Vidova prisutnoj publici predstavio se izvedbom nekoliko kola koje je uvežbavao danima unazad. On harmoniku svira već pet godina, a do sada je učestvovao na mnogobrojnim manifestacijama i takmičenjima.

Članovi Kulturno – umetničkog društva „Kolo“ iz Obreža, jedni od gostiju na večeri folklora u Donjem Vidovu, iza sebe imaju višedecenijsku tradiciju, dugu čak 26 godina. Njihovo društvo osnovano je 1997. godine, a članstvo varira od 60 do 100. Učesnici su na mnogobrojnimm manifestacijama, a ove godine imali su dva značajna nastupa u Ribarskoj banji i na Župskoj berbi u Aleksandrovcu.

Komšijsko društvo iz Svojnova „Sveti Nikola“ postoji nešto manje od godinu dana. Ipak njegovi članovi redovni su na velikom broju manifestacija. Trenutno ih je tridesetak u društvu podeljenih u mlađu i stariju grupu.

Veče folklora održano je u tamošnjem Domu kulture, a osim velikog broja meštana na ovoj manifestaciji prisustvovali su i mnogobrojni predstavnici opštinske vlasti. Za sve prisutne je nakon programa održana igranka.