Vanja Mrkušić osvojio treće mesto na Republičkom takmičenju „Dabar”

Vanja Mrkušić osvojio treće mesto na Republičkom takmičenju „Dabar”

Na Republičkom takmičenju „Dabar” učenik paraćinske Gimnazije IT smera Vanja Mrkušić osvojio je treće mesto u kategoriji Gigadabar, koja je namenjena učenicima prvog i drugog razreda srednjih škola. Ovaj talentovani momak kaže da mu i nije bilo potrebno mnogo vremena da se spremi za takmičenje, jer su zadaci zahtevali logička rešenja.

Vanja dodaje da je veoma zadovoljan plasmanom, a da je interesovanje za ovaj smer pokazao još u sedmom razredu osnovne škole. On je od petog razreda počeo da se bavi programiranjem, a razlog za to su bile video igre.

Nakon Okružnog takmičenja iz programiranja na koje se plasirao, a koje će biti održano krajem februara, Vanja kaže da se nada da će uspeti da stigne i do Republičkog, pa i do Olimpijade. Iza sebe ima niz uspeha na raznim takmičenjima, a u planu mu je da nastavi sa školovanjem i nakon završetka Gimnazije. Želja mu je da napravi svoj programski jezik.

IT smer u paraćinskoj Gimnaziji pohađa oko 20 đaka, sa ciljem osposobljavanja učenika za programiranje. Ivan Milić profesor programiranja i Vanjin mentor kaže da je jako ponosan na svoje đake koji svake godine učestvuju na mnogim takmičenjima i postižu odlične rezultate

Svi predmeti ovog smera su usko povezani, od onih za programiranje do izrade sajtova i računarske grafike, tako da svako ko pohađa ovaj smer može da se pronađe u nečemu čime bi u budućnosti želeo da se bavi. O značaju IT smera govori i veliki broj đaka, koji su se nakon završetka Gimnazije zaposlili u poznatim srpskim pa i svetskim IT kompanijama.

Direktorka Gimnazije Biljana Obradović kaže da je uspeh Vanje Mrkušića od velike važnosti za ovu školu i nada se da će u budućnosti biti odličnih plasmana i ostalih đaka na takmičenjima. Ona zaključuje da je interesovanje za IT smer iz godine u godinu sve veće, pa su u te svrhe tri informatička kabineta potpuno opremljena novom računarskom opremom sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.