Šta se desilo sa koronom?

Šta se desilo sa koronom?

Od početka pandemije broj inficiranih kovidom 19 često varira, pa je tako u januaru prošle godine više od dve hiljade Paraćinaca bilo inficirano koronom. Za razliku od prošle, januara ove godine bilo je tek četrdesetak inficiranih, podaci su Doma zdravlja. Za skoro tri godine koliko je korona prisutna među nama, skoro da ne postoji osoba koja nije imala neki od simptoma ovog virusa.

Istina, danas je retkost da sretnete na ulici osobu sa zaštitnom maskom na licu, što nije bio slučaj do pre godinu dana. Iako su zabrane okupljanja, policijski čas i obavezno nošenje zaštitnih maski daleko iza nas, reklo bi se da su građani podeljenog mišljenja na pitanje o tome da li je pandemija korone zaista prošla.

Kada je došla na red vakcinacija protiv korone, mnogi su se zapitali o njenoj efikasnosti. Cilj imunizacije je smanjenje broja obolelih i stope smrtnosti inficiranih kovidom 19. Na teritoriji opštine Paraćin je od početka vakcinacije upotrebljeno preko 50 hiljada doza neke od vakcina, mi smo naše sugrađane pitali da li su i oni deo ove statistike.

Prema podacima sa sajta covid19.rs u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano 820 novoobolelih od korona virusa, od toga su četiri osobe preminule, dok je 11 njih na respiratorima. Zanimljivo poslednjih šest dana u Paraćinu nije zabeležen ni jedan slučaj infekcije.

Leave a Reply