U Zavičajnom muzeju postavljena izložba Imrea Saba

U Zavičajnom muzeju postavljena izložba Imrea Saba

I pored toga što je otkazano zvanično otvaranje izložbe fotografija Imrea Saba „Državnička sahrana, sahrana jedne države“, njegova dela su se ipak našla na zidovima Zavičajnog muzeja Paraćin. Otvaranje izložbe je juče otkazano zbog dana žalosti i tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Imre Sabo autor ove izložbe je jednom prilikom rekao da je najupečatljivije kod njegovih radova iz tog perioda tuga na licima Beograđana, suze i neverica kao redovi ljudi koji su u redovima čekali da odaju poštu preminulom predsedniku. U Zavičajnom muzeju je postavljeno dvadesetak fotografija većeg i manjeg formata.

„Državnička sahrana, sahrana jedne države“ je verovatno najbolji naziv za jednu ovakvu izložbu koji opravdava sve što se sa nekadašnjom Jugoslavijom desilo. Mnogi su mišljenja da je tog 4. maja 1980. godine umrla jedna država koja je ujedinila brojne kulture i religije i bila veoma poštovana u svetu. Naime, Titovoj sahrani prisustvovali su zvaničnici 128 zemalja, četiri kralja, 31 predsednik vlade, šest prinčeva, 22 premijera, 47 ministara spoljnih poslova.

Imre Sabo je jedan od najpriznatijih fotografa u Srbiji, rođen u Mokrinu 1956. godine. Učestvovao je na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je često i nagrađivan. Profesionalno se bavi fotografijom od 1980. godine prvo u Ilustrovanoj politici, zatim u dnevnom listu Politika i Danas, a radio je i za nedeljnike Intervju, Nin, i Bliv news. Njegova dela oblavljivali su i svetski listovi poput “Lexpress”, “Time”, “Newsweek”, “Stern”, “Focus”, “Spiegel”, “Mond”, “Herald Tribune”.