Paraćinski prosvetari zapalili sveće i odali poštu nastradalima na Vračaru i obustavili nastavu u školama

Paraćinski prosvetari zapalili sveće i odali poštu nastradalima na Vračaru i obustavili nastavu u školama

Paraćinski prosvetari pomolili su se jutros u crkvi Svete Trojice i zapalili sveće tragično nastradalima u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Potom su se uputili ka spomeniku Branko Krsmanović na gradskom keju gde su održali protest kako bi skrenuli pažnju javnosti da su duboko potreseni stanjem u srpskom školstvu koje je kulminiralo tragedijom u školi na Vračaru.

Iako nemamo potpune informacije, ipak činjenica je da veliki deo prosvetnih radnika u Paraćinu nije izvodio nastavu u škola u kojima predaju. To nam je potvrdio predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika i nastavnik geografije u OŠ „Momčilo Popović Ozren“ Jovan Kovačević.

Prosvetari iz Paraćina su tužni zbog tragedije koja se desila u Beogradu pa i ljuti jer kako su nam rekli po sadašnjim pravilnicima njima su ruke vezane i poručuju da sistem u školstvu treba u velikoj meri promeniti.

Podršku prosvetnim radnicima pružili su i roditelji koji su im se pridružili u protestnoj šetnji i bili su sa njima kod spomenika Branku Krsmanoviću.

Nastava je obustavljena u brojnim srpskim gradovima u petak u kojima su prosvetari odali počast žrtvama stradalim u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a sličan protest je održan i u Ćupriji na gradskom trgu. Podsećamo, u pucnjavi koja se desila u sredu rano ujutru u pomenutoj školi na Vračaru ubijeno je osmoro učenika i jedan redar, a još sedmoro njih je ranjeno.