U Paraćinu i dalje nema obolelih od virusa covid-19, a pojedine javne ustanove imaju izmenjen način rada

U Paraćinu i dalje nema obolelih od virusa covid-19, a pojedine javne ustanove imaju izmenjen način rada

U Srbiji je zbog širenja korona virusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje, saopštio je predsednik republike Aleksandar Vučić. Sve obrazovne ustanove u Srbiji do daljeg neće raditi, a nastava će se odvijati preko kanala RTS-a i onlajn platformi. Ljudima se savetuje da se što manje kreću i ostanu u svojim domovima, što se pogotovu odnosi na starije od 65 godina, kao i hronične bolesnike. Svim stranim državljanima zabranjen je ulaz u zemlju. Naši državljani će nakon ulaska u srbiju morati u samoizolaciju od 14 dana, a oni koji dolaze iz područja sa velikim žarištem i do 28 dana.  

U Srbiji 55 potvrđenih slučajeva obolelih od korona virusa. U opštini Paraćin i dalje nema obolelih, kao ni na teritoriji Pomoravskog okruga, podaci su ZZJZ Pomoravlje u Ćupriji.  

Svi građani sa teritorije Pomoravskog okruga koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim virusom covid-19 treba da se jave Zavodu za javno zdravlje Pomoravlje u Ćupriji na broj telefona 061/663-86-92 od 8 do 22 č. Pozivom na ovaj broj mogu se  dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju od dežurnih epidemiologa. Više informacija o korona virusu dostupno je na sajtu www.covid19.rs  

Domovi zdravlja će u narednom periodu raditi po specijalnom režimu, izjavio je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Svim receptima se produžava rok, tako da će pacijenti koji imaju redovnu terapiju moći da odu u apoteku i dobiti lekove. U bolnicama će se raditi samo operacije kod životno ugroženih pacijenata, a sve ostale će biti odložene, kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata, rekao je Lončar.

Prema najavama premijerke Srbije Ane Brnabić Vlada će na sednici usvojiti odluku da penzionerima bude odloženo plaćanje računa za tri meseca i da ih nakon toga plate bez ikakve kamate.

Broj telefona na koji građani mogu da prijave previsoke cene preparata za dezinfekciju i zaštitnih maski u apotekama u Srbiji je 011/26-99-610 svakog dana od 7:30 do 22 č.

O merama Opštine Paraćin u vezi sa proglašenjem vanrednog stanja u zemlji odlučivaće Štab za vanredne situacije koji će se sastati u 13 č.  

Gradska apoteka u Paraćinu radiće uobičajeno – od 7 do 24 č. Trenutno je nestašica zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju, ali se očekuje da nove količine tih proizvoda stignu još danas.  

Autobuski saobraćaj preduzeća „Eurolin“ odvija se po uobičajenom redu vožnje kako za gradske, tako i za prigradske i međugradske linije. I železnički saobraćaj u Srbiji se odvija po redovnom redu vožnje.  

Pošta Paraćin radi uobičajeno, sa povećanim merama zaštite.  

Dnevni centar klub za stara lica do daljeg neće raditi.  

Narodna biblioteka „dr Vićentije Rakić“ zatvorena je za korisnike.