Tradicionalna manifestacija „Dani paprike“ u Drenovcu

Tradicionalna manifestacija „Dani paprike“ u Drenovcu

Projekat pomaže Opštine Paraćin u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini

Izložba paprike, takmičenje u pravljenju ajvara i muzika obeležili su kraj avgusta u Drenovcu. I ove godine tradicionalna jedanaesta po redu manifestacija „Dani paprike“ okupila je nekoliko ekipa koje su se takmičile u pripremi ovog jedinstvenog namaza.  Prva nagrada pripala je domaćoj ekipi „Spasovdanski vez“, druga „Dečijoj sreći“, dok je treće mesto zauzela ekipa NIPS-a. Miris pečene paprike karakterističan je za ovo doba godine, pojedini vole ljut, neki čak i malo slatkast ili sa belim lukom, a takmičari su nam otkrili svoj savršen recept za ovu tradicionalnu srpsku poslasticu.

Drenovac je selo prepoznatljivo po uzgajivačima paprike, a osim pripreme ajvara bilo je dosta izlagača ove povrtarske kulture. Na „Danima paprike“ ispred Doma kulture se već tradicionalno birala najduža i najteža. Porodica Stevanović uzgajila je najtežu od čak 340 grama, a priznanje za najdužu papriku od 24,7 cm pripalo je porodici Milojević. Na odličan rod utiče mnogo faktora, a Radmila Stevanović i Jasmina Milojević objasnile su nam šta je potrebno za odličan gotov proizvod.

Osim specijaliteta od paprike posetioci su bili u prilici da probaju domaću rakiju od šljive, mešanog voća i lozu. Jedan od pobednika u takmičenju za najbolju rakiju je Radosav Radosavljević koji se godinama bavi voćarstvom i pravi sve vrste ovog pića.

Ovogodišnju manifestaciju organizovala je Turistička organizacija opštine Paraćin i MZ Drenovac, pokrovitelj je opština Paraćin, a ovogodišnje “Dane paprike” pomogli su FK Napredak, KUD Spasovdanski vez i veterani FK Crvena zvezda.

Osim takmičenja za odrasle,  u programu tradiconalno učestvuju i učenici OŠ Branko Krsmanović iz Drenovca, a veliki broj dečaka i devojčica igrali su brzopotezni turnir 1 na 1.

Kao i svake godine članovi KUD-a “Spasovdanski vez” aktivno učestvuju u organizaciji Paprikijade. Najmlađi folkloraši nastupali su u prepodnevnim časovima dok je prvi izvođački ansambl nastupiopre koncerta estradnog umetnika Radiše Uroševića.

Već danima je opština Paraćin na nogama i bavi se prikupljanjem novčanih sredstava namenjenih za lečenje mladog Vuka Vasića. Ovogodišnja manifestacija „Dani paprike“ je takođe imala svoj humanitarni kutak. Kutija za dobrovoljni prilog bila je postavljena ispred bine, a svako ko je bio u prilici mogao je tokom celog dana da donira novac. Osim toga kao i mnogo godina unazad, sav ajvar napravljen na manifestaciji doniran je ženskom manastiru Sveta Petka u Izvoru.