17. Bošnjanijada u Bošnjanu kod Paraćina

17. Bošnjanijada u Bošnjanu kod Paraćina

Paraćinci znaju da u njihovoj opštini postoji selo Bošnjane, a verovatno je većina njih čula za selo sa istim nazivom u susednoj opštini Varvarin. Međutim, u Srbiji postoje još dva takva, jedno kod Rače, a drugo kod Lebana sa malo drugačijim nazivom – Bošnjace. Njihovi meštani se svake godine okupljaju u drugom selu, a proteklog vikenda je domaćin 17. Bošnjanijade po redu bilo Bošnjane kod Paraćina. Sastavni deo ove jedinstvene manifestacije su sportske aktivnosti poput fudbala, košarke, odbojke, šaha i nadvlačenja konopca.

Ove godine je na Bošnjanijadi učestvovalo oko 100 takmičara, a bilo je i isto toliko gostiju. I dok su se mlađi Bošnjačani bavili sportom, oni malo stariji su navijali.

Svi ističu da je na Bošnjanijadi najbitnije druženje, a dešavalo se da neko osim novog prijatelja preko ove manifestacije upozna i bračnog partnera.

Posle sportskih aktivnosti meštani četiri Bošnjana su druženje nastavili u restoranu „Mihajlović“. Bošnjanijada koju su organizovali meštani sela uz podršku Skupštine opštine Paraćin je jednim delom bila humanitarnog karaktera, jer su prikupljena novčana sredstva za lečenje Vuka Vasića.