Tijana Pešić učesnica konferencije UN o Međunarodnoj godini stakla

Tijana Pešić učesnica konferencije UN o Međunarodnoj godini stakla

Tijana Pešić kustos Zavičajnog muzeja Paraćin nedavno je bila učesnik konferencije UN povodom Međunarodne godine stakla. Ona je predstavljala kako Paraćin tako i Srbiju na ovom važnom online događaju posvećenom zaštiti staklarstva. UN su krajem prošle godine 2022. proglasile godinom stakla, a na konferenciji sa sedištem u Ženevi je putem online platforme učestvovalo preko 140 učesnika iz celog sveta.

Učešćem na ovakvim događajima otvara se mogućnost razmene iskustava i saradnje sa kolegama iz cele Evrope i prezentovanje inicijativa i projekata u sferi staklarstva. Jedan od motiva prilikom prijavljaivanja je i prezentovanje platforme „Digital Glass Serbia“ sa ciljem afirmacije staklarstva i to kroz istoriju i razvoj tehnologije.

Prateći savremene trendove kroz projekat „Digital Glass Serbia“ rađena je digitalizacija staklarskog nasleđa kroz trodimenzionalni prikaz predmeta od stakla. Na prikupljanju predmeta u Zavičajnom muzeju rade već godinu i po dana, a krajnji digitalni prikaz biće prezentovan maja ove godine. Cilj ove inicijatieve je zaštita staklarskog nasleđa.

Srpska fabrika stakla u Paraćinu je među prvim našim fabrikama razvila proizvodnju iberfang stakla, uspostavila radionicu za umetničko oblikovanje stakla i duvano staklo. Kasnije, dizajneri stakla pokrenuli su međunarodni simpozijum na kome su neka od najznačajnijih imena domaće dizjanerske prakse razvijala svoje ideje, a u pogonu za ručno duvano staklo i realizovali. Na žalost pogon ručno guvanog stakla u paraćinskoj staklari je ugašen pre skoro 10 godina i pojedinci stuču utisak da će ovaj zanat kako godine prolaze biti zaboravljen.

Nedavno održana konferencija je samo jedna u nizu koje su planirane ove godine. Veliki broj muzeja u Srbiji su se priključili obeležavanju godine stakla, a osim u Paraćinu događaji posvećeni staklarstvu biće održani u Zaječaru, Beogradu i u još nekolikoliko srpskih gradova koji neguju staklarsku tradiciju. U paraćinskom Zavičajnom muzeju će ovog leta biti organizovano još nekoliko predavanja u okviru radionice „Kreativno preduzetništvo i kulturno nasleđe”.