Tehnike graviranja u staklarstvu

Tehnike graviranja u staklarstvu

Graviranje je tehnički postupak urezivanja ili jetkanja dizajna linija, ukrasa, znakova, likova u tvrdu, obično ravnu površinu pravljenjem brazda u njoj. Na staklu se mogu izgravirati fotografije, slova,  logotipi na raznim predmetima kao što su: čaše, flaše, boce, ogledala. Jedan od najveštijih, koji je svoj posao pretvorio u umetnost je Milan Stefanović Lane, staklograver iz Glavice kod Paraćina.

Graviranje je zavoleo pored svog oca, a čari ovog zanata naučio je od nekadašnjih majstora. Kako kaže on je sve finese savladao zahvaljujući legendarnom majstoru Papišu, koji je govorio da se „zanat krade, a ne uči”.

Lanetov sin Nebojša je nasledio talenat od oca. Poput vrsnih ikonopisaca, on na ravnom staklu izrađuje ikone. Stefanović ne krije da je mnoge gravere naučio ovom lepom zanatu.

Nema predmeta od stakla, pa makar to bio i krš, koji ne može da oživi ispod cajga – ističe Lane.  U novije vreme najčešće su traženi motivi sa srpskim nemanjićkim grbom, bilo na nekom upotrebnom predmetu, bilo na ravnom staklu i ogledalu. Stefanović dodaje da su naši ljudi koji rade van Srbije, posebno su emotivno vezani za ove simbole, a njtraženiji su motivi sa „islikanim” harmonikama.