Poginulim staklarima u II svetskom ratu kolektiv Srpske fabrike stakla podigao dva spomenika

Poginulim staklarima u II svetskom ratu kolektiv Srpske fabrike stakla podigao dva spomenika

Spomenik u parku kod Staklare posvećen je stradalim staklarima u Drugom svetskom ratu. Kolektiv Srpske fabrike stakla podigao je ovaj spomenik 7. jula 1966. godine. Napravljen je u čast četiri staklara Mihajla Ilića Kulje, Dimitrija Marjanovića Mikalonca, Franca Rozina i Radomira Nikolića Pikule.

Poginuli su od 1941-1943. godine i svi su imali između 19 i 22 godine. Ilić, Marjanović i Nikolić su bili iz Paraćina, a Franc Rozin je bio Slovenac.

Autori spomenika su akademski vajari Nikola Janković i Vojin Stojić. Značajnu ulogu u dizajnu imao je i Aleksandar Portnoj, a Majstor koji je izlio staklene blokove u boji bio je Radivoje Hadžić iz Glavice. Gligorijević se seća proslave povodom otkrivanja spomenika 13. oktobra 1966. godine kada je nastupalo kulturno-umetničko društvo koje je nosilo ime Franca Rozina, a orkestar koji je tada svirao i koji su činili staklari zvao se „Pikula“.

Miodrag Gligorijević Migan bio je vođa radilišta u Staklari i pisao je za list „Naše staklo“. Seća se kako je spomenik nekada lepo izgledao kao i park u kome se nalazi.

Staklo koje se nalazi na spomeniku je razbijeno, a imena poginulih staklara i natpisa na spomeniku više nema. U tom parku se nalazi još jedan spomenik od metala koji je takođe posvećen nastradalim staklarima u Drugom svetskom ratu. On je u nešto boljem stanju i na njemu se ne nalaze nikakvi natpisi.