Takmičenje u kuvanju gulaša Udruženja paraplegičara

Takmičenje u kuvanju gulaša Udruženja paraplegičara

Članovi desetak udruženja paraplegičara i kvadriplegičara okupili su se nedaleko od izletišta Grza u blizini Čestobrodice kako bi bili deo takmičenja u spremanju gulaša. Za njih je ovaj prostor poznat još od ranije jer već godinama dolaze kako bi se družili i uživalli u prirodi.

Domaćin je Dimitrije Blagojević predsednik Udruženja paraplegičara Paraćin koje okuplja članove iz nekoliko okolnih mesta. Od ranih jutarnjih sati organizator je podelio meso i povrće za višesatno krčkanje na tihoj vatri.

Osim pripreme gulaša na drugom kraju placa Dragan Blagojević brine o vatri i jagnjetini na ražnju.

Gost je na takmičenju bio i predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Nenad Uraković koji se kako nam je rekao prvi put nalazi na ovom mestu. On je nepunih godinu dana na mestu predsednika i želi da se na ovaj ili sličan način upozna sa članovima sudruženja kojih je 30 u Srbiji.

Vreme na Čestobrodici je u često nepredvidivo. U nedelju je bilo prohladno ali na sreću bez kiše. Većina gostiju ovaj kraj veoma dobro poznaje pa na Dimitrijev poziv se gotovo uvek odazivaju.

U Srbiji postoji 24 udruženja paraplegičara i kvadriplegičara i svako od njih ima neku organizacionu aktivnost po kom je prepoznatljivo.

Paraćinsko Udruženje paraplegičara je osnovano 2006. godine i broji oko 60 članova, a osim iz naše opštine njihovi članovi su još i iz Jagodine, Despotovca, Svilajnca, Žagubice, Bora, Zaječara i Varvarina. Nema dileme da su gosti sa Čestobrodice svojim domovima otišli punih stomaka i verovatno uz dogovor da se ako ne pre i za godinu dana ponovo vide na istom mestu.