Svi detalji o izbornom procesu u Paraćinu

Svi detalji o izbornom procesu u Paraćinu

Bliže nam se parlamentarni i lokalni izbori na kojima će svi punoletni građani Republike Srbije imati priliku da zaokruže jednu od lista za republički parlament i Skupštinu opštine Paraćin. U našoj opštini građani će moći da glasaju na jednom od 55 biračkih mesta, a pravo glasa ima ukupno 46.394 građana.

Na predstojećim izborima prilokom odlaska na glasačko mesto građanin dobija dva listića od kojih je onaj za parlamentarne boje kajsije, a za lokalne roze. Miloš Trandafilović član Opštinske izborne komisije kaže da kontrolori, odnosno posmatrači iz nevladinih i ozganizacija koje se bave praćenjem izbora još uvek nisu prijavljeni, ali da to može da se promeni do izbornog dana. Kao i do sada i na ovogodišnjim izborima svako ko nije u mogućnosti da ode do biračkog mesta zbog recimo bolesti, ipak će imati priliku da glasa.

Tradnafilović ističe da je na biračkom mestu ili neposredno ispred njega zabranjeno isticanje propagandnih materjala i simbola političkih stranaka, kao i podnosioca proglašene izborne liste.

Izbornom danu kao i uvek prethodi predizborna tišina koja traje 48 sati. Biračka mesta se otvaraju u 7 ujutru i zatvaraju u 20 časova nakon čeka sledi zatvaranje i brojanje glasova.