Svetosavski pesnički maraton

Svetosavski pesnički maraton

Više od pedeset pesnika iz različitih krajeva Srbije okupilo se u Paraćinu na tradicionalnom 27. po redu Svetosavskom pesničkom maratonu. Sa ciljem da prikažu svoje poetsko stvaralaštvo na temu Svetog Save, pesnici su više sati recitovali stihove.

Predsednik žirija prof. dr Predrag Jašović kaže da je žiri imao težak zadatak, jer su nijanse odlučivale kome će nagrade biti dodeljene. Dodaje da je zadovoljan ovogodišnjim odzivom, kao i da je paraćinski maraton model po kojem se ovakve manifestacije organizuju i drugim gradovima Srbije.

Maraton već 27 gpdina zajedno organizuju Književni klub „Mirko Banjević“ i paraćinski Kulturni centar. Iz godine u godinu sve je veći broj pesnika koji učestvuju na maratonu. Nekima od njih, ovo je bilo premijerno predstavljanje paraćinskoj publici.

Tročlani žiri koga su činili prof. dr Predrag Jašović, sveštenik Andrija Radomirović i književnik Zoran Đurić dodelio je četiri nagrade i dve pohvale. Svetosavsko odličje pripalo je Mili Marković iz Paraćina, a nagradu „Mirko Banjević“ za najlepšu pesmu dobio je Ljubiša Ilić iz Leskovca. Dobitnik nagrade „Venedikt Crepović“, za najbolju duhovnu pesmu, je prof. dr Golub Jašović iz Kragujevca, dok je nagrada „Dragomir Bodić“ za pesnika do 30. godina pripala Nađi Krgović iz Prokuplja. Pohvale su dobili Jovan Bundalo iz Beograda i Olivera Simonović iz Trstenika.