Sveti Sava – obeležavanje školske slave u paraćinskim školama

Sveti Sava – obeležavanje školske slave u paraćinskim školama

Školska slava Sveti Sava ustanovljena je pre 180 godina, tačnije 1840. godine na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića i proslavljala se sve do 1945. godine, kada je ukinuta odlukom tadašnjih komunističkih vlasti. Posle skoro poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava. O Svetom Savi, njegovom liku i delu se dosta govori u paraćinskim školama. Jedna od njih je i osnovna škola Stevan Jakovljević.

O Svetom Savi se u paraćinskim školama ne govori samo na dan slave, već tokom cele školske godine, baš zbog značaja i vrednosti koje ima za prosvetu.

Osim u osnovnim, Savindan je obeležen i u paraćinskim srednjim školama. U jednoj od njih, Mašinsko – elektrotehničkoj školi, učenici su sami za školsku slavu pripremili sve što je potrebno.

Tokom ove Svetosavske nedelje, paraćinske škole organizuju priredbe, predstave i književne večeri, na kojima će se govoriti o doprinosu Svetog Save srpskoj državi, crkvi, književnosti, umetnosti. Sveti Sava je kao neku vrstu zaveta ostavio srpskom narodu da u svom vremenu bira ono najbolje i najhumanije.