Svečana Vidovdanska akademija u manastiru Ravanica

Svečana Vidovdanska akademija u manastiru Ravanica

U susret Vidovdanu jednom od najvećih srpskih praznika, opština Ćuprija tradicionalno u manastiru Ravanica obelezava nedelju u znak sećanja boja na Kosovu i stradanja srpskog naroda u tom periodu. Tim povodom se u porti manastira organizuje akademija sa bogatim kulturno – istorijskim programom koji nosi naziv „Vidovdanski usklici“.

Turistička organizacija Ćuprija je u saradnji sa lokalnom samoupravom ove godine organizovala veoma bogat program. Posetioci su bili u prilici da čuju i vide osim naše himne „Bože pravde“ u izvedbi Vojnog orkestra Republike Srbije i Crkveno – pevačke družine „Branko“ iz Niša i mnogobrojne besede. Marija Miladinović i Petar Mitić glumci jagodinskog Gradskog pozorišta su kroz kratku dramsku priču predstavljali Kneza Lazara i kneginju Milicu.

Predsednik opštine Ćuprija JovicaAntić ističe da 28. jun za njega i sve njegove sugrađane ima poseban značaj jer se jedna od najvećih svetkovina koju je knez Lazar Hrebeljanović ostavio iza sebe nalazi baš u njihovoj opštini. Antić navodi da je veoma zahvalan brojnim posetiocima koji su svojim prisustvom uveličali ovu svečanu akademiju.

ManifestacijaVidovdanske svečanosti otvorena je 24. juna izložbom u ćuprijskom muzeju Horeum Margi Ravno, te će simbolično u istom prostoru biti zatvorena 29. juna  tribinom „Srpske zemlje pre Nemanjića“.