Sve o Božićnom postu

Sve o Božićnom postu

Pre samo nekoliko dana, tačnije 28. novembra počeo je Božićni post tokom kog se vernici 40 dana uzdržavaju ne samo od mrsne hrane, već i od loših misli i dela. Post je prvi korak na putu spasenja kaže starešina paraćinske crkve Sveta Trojica i dodaje da je post važan za duhovni i telesni život i da predstavlja vreme kada se pronalazi mera u svemu.

Veruje se da je Božićni post uveden još u 4., dok je puno trajanje od 40 dana dobio u 12. veku. U tom periodu trebalo bi da se suzdržimo od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitvi jer je sam podvig posta telesni i duhovni.

Većina ljudi greši kada misle da je post preduslov za pričešće, kažeprotojerej Bratislav Đorđević i dodaje da u crkvenim kanonima ne piše da postoji određeni broj dana tokom kojih moramo postiti da bi se pričestili.

Tokom života često se susrećemo sa iskrivljenom mišlju o postu, a pojedini ga koriste kao sredstvo dijete ili smatraju da su time što poste uradili veliku stvar. Misli moraju biti čiste i pravilne jer je sve suprotno pogrešno, poručuje starešina paraćinske crkve.

Od četiri višednevna posta koji su propisani u crkvenom krugu najstrožiji je Veliki, tačnije Vaskršnji post. Božićni post je blaži, kaže Đorđević i dodaje da svi oni koji reše da ga se pridržavaju trebalo bi da popričaju sa svojim sveštenikom par dana pre početka posta.

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim. U Svetom pismu piše „ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga“, što znači da je čovek čoveku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.