Maja Stošić o trećoj nagradi na foto konkursu „Veštine u fokusu“

Maja Stošić o trećoj nagradi na foto konkursu „Veštine u fokusu“

Paraćinska fotografkinja Maja Stošić dobitnica je treće nagrade na foto konkursu „Veštine u fokusu“. Od 800 pristiglih na ovom konkursu koji organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin Zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija, samo dvadeset fotografija našlo se u užem izboru konkursa, od kojih su dve njene.

Uslovi za učešće na konkursu podrazumevali su da fotografija ne bude starija od tri godine, propisane, odnosno veće dimenzije i da se svako od fotografa pridržava teme koja se ove godine odnosila na veštine.

Druga izabrana fotografija bila je postavljanje sijalica na novogodišnjoj jelci u centru Paraćina kaže Maja Stošić i dodaje da je ona nastala veoma spontano.

Prva nagrada pripala je Mariji Erdelji iz Novog Sada za fotografiju čiji je naziv Distrikt, a drugo foto umetniku Mikici Andrejiću iz Mosne za fotografiju Ćumurane. Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikinom Zabavniku. Takođe, prvonagrađeni autori dobiće vaučere za kupovinu elektronske opreme u dinarskoj protivvrednosti.

Ova talentovana fotografkinja je godinama unazad i predsednica paraćinskog Foto kino kluba. Sa svojim saradnicima tradicionalno organizuje memorijalni kup „Zoran Purger“ koji će biti održan u petak 1. decembra u paraćinskom Kulturnom centru. Ideju za organizovanje ovog konkursa došli su tako što su želeli da očuvaju njegov lik i delo.

Izložba će biti otvorena u 19 časova u galeriji Kulturnog centra, a do sada je pristiglo 375 fotografija od 97 autora iz cele Srbije. Tema izložbe je dokumentarna fotografija po kojoj je Zoran Purger bio prepoznatljiv, a za vreme otvaranja biće dodeljene nagrade kao i medalje Foto saveza Srbije.