Sedma izložba „Matiću u čast“ Zavičajnog muzeja „Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji

Sedma izložba „Matiću u čast“ Zavičajnog muzeja „Horeum Margi – Ravno“ u Ćupriji

„Autoportret“ ćuprijskog fotografa i umetnika Ivana Milosavljevića proglašen je za najbolji među umetničkim radovima pristiglim na likovni konkurs Zavičajnog muzeja u Ćupriji „Matiću u čast“. Smatrajući stvaralaštvo Dušana Matića veoma interesantnim i zanimljivim Milosavljević, koji je od početka prisutan na konkursu, sa zadovoljstvom je odgovorio izazovu da kroz svoj rad prikaže nadrealistično shvatanje stvarnosti.

Igrajući se sa pojmom slobode Milosavljević je kroz fotografiju pokazao lični odnos prema prostoru i vremenu, a možda i celokupnoj situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa. Time se njegov izdvojio kao najbolji među 40-ak radova 23 umetnika iz zemlje i inostranstva. Veoma različite po tehnici i načinu na koji su urađeni, sve njih povezuje inspiracija nadrealizmom i stvaralaštvom Dušana Matića.

Milosavljević je prvi Ćupričanin koji je dobio ovo priznanje. Kao nagradu dobio je mogućnost da u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji organizuje samostalnu izložbu. Pored toga dobio je i novčanu nagradu od 100.000 dinara. To je otkupna nagrada, jer rad ostaje u vlasništvu Muzeja koji na ovaj način obogaćuje svoju zbirku radova savremene likovne umetnosti.

Otvaranjem izložbe radova sa likovnog konkursa „Matiću u čast“ zatvoreni su 39. „Matićevi dani“ u Ćupriji, manifestacija posvećena sećanju na lik i delo jednog od najvećih srpskih nadrealista Dušana Matića. Izložba „Matiću u čast“ će u Zavičajnom muzeju u Ćupriji biti otvorena do 4. oktobra.