Lena Volgin dobitnica književne nagrade „Matićev šal“ za 2020. godinu

Lena Volgin dobitnica književne nagrade „Matićev šal“ za 2020. godinu

Preobražaj, kao konstanta u poeziji Dušana Matića, u mnogim varijacijama javlja se i u poeziji mlade pesnikinje Aleksandre Gvozdenović iz Kruševca dobitnice ovogodišnje književne nagrade „Matićev šal“. Ovo je njena prva nagrada, a dobila ju je za zbirku pesama „Cvet u jami“ objavljenu pod pseudonimom Lena Volgin. Počastvovana što njena prva nagrada nosi ime čuvenog srpskog nadrealiste, autorka smatra da njenom poezijom ne dominiraju samo preobražaji opštih motiva, već i stilski preobražaji.

Nagrada je u Lenine ruke stigla većinom glasova žirija, koji je ove godine imao veoma težak zadatak. U konkurenciji je bilo trideset zbirki, od kojih je pet ušlo u uži izbor.

Dobitnica nagrade Aleksandra Gvozdenović (Lena Volgin) studentkinja je Filološkog fakulteta u Beogradu koja umetnost ne shvata kao nešto što golica čokeva, već pogađa njegovu bit i suštinu i to je izdvaja od ostalih mladih autora danas, kaže urednik izdavačke kuće „Skripta“ koja je izdavač „Cveta u jami“.

Negujući sećanje na lik i delo jednog od najvećih srpskih nadrealista Dušana Matića, književnu nagradu „Matićev šal“ za prvoobjavljenu zbirku pesama autora do 27 godina dodeljuje Narodna biblioteka „Dušan Matić“ iz Ćuprije i to već 39. put.

Iako je prema svedočenju predsednika ovogodišnjeg žirija malo laureata „Matićevog šala“ nastavilo da piše, ovogodišnja dobitnica nagrade Aleksandra Gvozdenović za početak naredne godine već je najavila i svoju prvu zbirku priča sa kojom će nada se doći na naredne jubilarne 40. „Matićeve dane“.