Sećanje na Vladimira Davidovića

Sećanje na Vladimira Davidovića

Vladimir Davidović bio je pravnik, urednik i prevodilac mnogih knjiga, čovek širokog duha i večiti zaljubljenik u srpsku istoriju i neko ko je posvetio život očuvanju kulturne baštine našeg naroda. Prijatelji ga opisuju kao svetsku ličnost sa bezbroj interesovanja, a mnogobrojne knjige koje je pronašao i sačuvao od zaborava dokaz su njegove posvećenosti očuvanju kulturne baštine.

Davidović je rođen 1955. godine u Smederevu, a kao četvorogodišnjak sa svojom porodicom seli se u Ćupriju. Bez obzira na to što je veći deo života proveo van nje, Ćuprija je u njegovom srcu bila dom o kojem je govorio sa ponosom. Upravo na ovom mestu, nakon nešto manje od godinu dana od njegove smrti, sestra Gordana Milosavljević organizovala je skup povodom sećanja na Vladimira. Ovom prilikom odlučila je da Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“ u Ćurpiji pokloni oko 300 knjiga iz Vladimirove privatne biblioteke.

Vladimirova velika želja i nedosanjani san bio je da osnuje Virtuelni muzej kulturne baštine koji bi objedinio izgubljene i nestale ličnosti kao i dela iz srpske istorije.

Više desetina okupljenih imali su priliku da se još jednom podsete i ožive sećanja na svog prijatelja, brata i saradnika. Ćurpijska Narodna biblioteka „Dušan Matić“ od danas je bogatija veliku kolekciju Vladimirovih knjiga, a direktorka ove ustanove osmilila je program ovog događaja.

Davidović je od 2013. radio kao pomoćnik ministra pravde za međunarodnu pravnu pomoć, a vest o njegovoj smrti novembra prošle godine iznenadila je sve poštovaoce njegovog rada i saradnike. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1978. godine, a tokom karijere je radio i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu za nauku i tenologiju, Ministarstvu spoljnih poslova i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.