Sećanje na poplavu u Paraćinu kroz izložbu fotografija „Zapisi iz crne vode“ Bojana Petrovića Bokca

Sećanje na poplavu u Paraćinu kroz izložbu fotografija „Zapisi iz crne vode“ Bojana Petrovića Bokca

Ko bi rekao da je prošlo već deset godina od poplava koje su paralisale Paraćin, nanele ogromnu materijalnu štetu njegovim građanima koji su dugo bili u čudu i od nje se oporavljali mesecima pa i godinama. Sećanja kod pojedinih polako blede ali uspemene na te dane čuva paraćinski fotograf Bojan Petrović Bokac čije su najbolje fotografije prikazane u Zavičajnom muzeju Paraćin u okviru izložbe simboličnog naziva „Zapisi iz crne vode“.

I baš tako, Paraćin je tokom poplave u jednom periodu bio bez struje i vode, internet gotovo da nije ili je veoma teško funkcionisao pa se za situaciju u u našoj opštini veoma malo znalo. Bojan Petrović je danima obilazio grad i načinio mnogo fotografija na kojima zanimljivo, nije bio primetan strah i neverica što možda i najbolje opisuje kakvu muku naš narod može da istrpi sa osmehom na licu.

Zavičajni muzej Paraćin ne bi bio to što jeste da se ne bavi prošlošću, a njegov kustos Filip Stefanović govori da iako svi pamtimo poplavu od pre 10 godina kaže, da stariji sugrađani pamte još jednu. U stvari Paraćin je u poslednjih 100 godina doživeo čak tri velike poplave koje su potopile dobar deo grada.

Ovo je 15. samostalna izložba Bojana Petrovića Bokca jednog od najpoznatijih fotografa u ovom delu Srbije. „Zapise iz crne vode“ krasi oko 60 fotografija, neke od njih su и nagrađene, а osim po društvenim mrežama završile su na naslovnicama domaćih i stranih časopisa.

Bojan Petrović je uradio sjajan posao, ono što najbolje ume, a to je kako je i sam rekao – da fotografiše. Napravio je seriju fotografija koje su obišle svet, rastužile dijasporu i upoznale ostatak Srbije da se i u Paraćinu desila poplava koja je u čudu i neverici ostavila njegove građane koji se danas na 10 godina od nemilih događaja sa knedlom u grlu sećaju vode do plafona!