Deset godina od poplava u Paraćinu

Deset godina od poplava u Paraćinu

Na današnji dan pre deset godine veliki deo Paraćina bi je pod vodom. Uzrok tome bile su katastrofalne poplave koje su zadesile Srbiju. Ovim povodom pitali smo naše sugrađane po čemu pamte poplave 2014. i šta je za njih ostalo najupečatljivije.

Ne tako davne 2014. godine Paraćin je bio jedan od gradova koji su bili najviše pogođeni katastrofalnim poplavama koje su se dogodile u Srbiji. Nakon izlivanja Crnice u samom centru grada, građani su bili bez struje, vode i interneta i praktično na neko vreme odsečeni od sveta. Emil Milojević, tadašnji urednik RTV Kanal M obilazio je grad sa novinarskom ekipom odakle su izveštavali o najugroženijim delovima naše opštine.

Tog 15. maja 2014. godine izlivanjem Crnice iz rečnog korita Paraćin je poplavljen za svega nekoliko sati na više mesta, priseća se Milojević. On dodaje da je u tim trenucima bilo najvažnije pomoći ljudima, preneti informacije sugrađanima o stanju u gradu, a i o distribuciji potrebne pomoći ugroženima.

Poplave u Srbiji te godine izazvale su obilne količine padavina, koje su zahvatile centralni deo Balkanskog poluostrva. Aktivirala su se brojna klizišta, veliki deo stambenih objekata i poljoprivrednih useva je oštećeno, a više hiljada stanovnika bilo je ugroženo. Šteta od poplave na teritoriji naše opštine merila se u milijardama dinara, a pod vodom je bilo nekoliko stotina objekata. Obnova Paraćina trajala je mesecima nakon što se voda povukla.