Rezultati projekta “Štitimo li prirodu” Udruženja građana “Pridruži se”

Rezultati projekta “Štitimo li prirodu” Udruženja građana “Pridruži se”

Udruženje građana “Pridruži se” prethodnih godinu dana bavilo se reallizacijom projekta “Štitimo li prirodu” koji je podrazumevao istraživanje politika vezanih za planirana zaštićena područja i zaštitu prirode u Paraćinu, analizirajući izdvajanja iz budžeta za zaštitu prirode i posebno način na koji su planirana zaštićena područja obrađena u Prostornom planu Opštine Paraćin. Zatupnik udruženja građana Dragan Ristić, na održanoj konferenciji za medije govorio je o realizaciji ovog projkta koji su sproveli u saradnji sa WWW Adria po programu pod nazivom “Akcije Srbije u oblasti životne sredine, prirode i klime – bezbedna priroda i klima”.

Ovim projektom obuhvaćena su 22 područja na teritoriji Opštine Paraćin. Podsećamo, Prostorni plan Opštine Paraćin usvojen 2006. Godine, a zatim izmenjen 2011. Obuhvatao je dvadeset područja predviđena za zaštitu, a terenskim istraživanjem koje je sprovedeno, u okviru ranijih projekata udruženja građana “Pridruži se”, otkrivena su još dva područja koja zavređuju status zaštićenih oblasti.

Istraživanje terena koje je ovom prilikom sprovdeno, jedno je od najdetaljnijih u proteklih 15 godina, istakli su uz Udruženja građana “Pridruži se”. Dragan Ristić se posebno zahvalio svima koji su pomogli realizaciji ovog projekta, eminentnim stručnjacima i gostima u njihovoj podcast emisijama koje je pogledalo preko 100.000 ljudi. Zavšni korak u ovom projektu je predstavljanje rezultata odbornicima Skuštine Opštine koji bi u dalje razmatranje trebali da uvrste povećanje broja zaštićenih područja na terirotriji Opštine Paraćin. Takođe je prokomentarisao i koja područja su najugroženija u ovom trenutku.

Nažalost usled posledica ljuskog nemara, više zaštićenih područja sa spiska je već narušeno, zato je kako kažu neophodno početi sa realizacijom zaštite 3 kategorije po hitnom postupku jer samo na taj način možemo očuvati svoju životnu okolinu i prirodne lepote našeg kraja.Udruženje građana “Pridruži se” sa svojim istraživanjima stoji na raspolaganju svim institucijama nadležnimza sprovođenje procesa zaštite.