Rezultati projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“

Rezultati projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“

Prema prostornom planu koji datira još iz 2006. godine na teritoriji opštine Paraćin predviđeno je 20 teritorija koje su bile predviđene za proglašenje zaštićenim područjem 3. kategorije. Od ovog  broja samo je Vrelo Grze i proglašeno, rekao je tokom obraćanja medijima Dragan Ristić iz Udruženja građana „Pridruži se“ koje se već duže vreme bavi temom zaštite životne sredine u opštini Paraćin koje se prethodnih meseci bavilo temom ljudskih aktivnosti na ovim područjima i poseban akcenat su stavili na ukupno 6.

Projekat „Mreža građana za zaštitu prirode“

Jezero Buljanka, staro Moravište odnosno striška bara, vidovački ključ, planina Baba, Izvor Grze i reke Crnice šest su područja na teritoriji opštine koja su značajno oštećena, kaže Dragan Ristić iz paraćinskog Udruženja građana „Pridruži se“.

Predstavnik ovog udruženja Dragan Ristić je uputio molbu odbornicima budućeg saziva lokalnog parlamenta da u budućnosti donesu važne odluke o zaštiti prirode Paraćina jer je to kako je rekao i interesu sadašnjih i budućih generacija.

Udruženje građana „Pridruži se“ mesecima sprovodi projekat „Mreža građana za zaštitu prirode“ tokom kojih su sproveli niz akcija i aktivnosti poput: istraživanja propisa iz oblasti zaštite prirode u Paraćinu, radionice na zaštićenim područjima, razgovori sa stručnjacima i stanovništvom u tim mestima kao i produkcija i emitovanje podkast emisija na temu zaštite životne srediune.