Realizovan projekat EKOS-a „Od otpada do sirovine“

Realizovan projekat EKOS-a „Od otpada do sirovine“

Ekološki obrazovni centar poznatiji kao „Ekos“ priveo je kraju realizovane akcije za 2023. godinu. Naime, projekat „Od otpada do sirovine“ jedan je od 13 pobednika na konkursu Partnerstvo za budućnost koji je raspisala kompanija Moravacem. Inicijativa za njegovu realizaciju je nastala usled neadekvatnog postupanja sa čvrtim materjalom u opštini Paraćin, čije su posledice veliki broj divljih deponija i zagađena životna sredina.

Osim srednjih škola, Uduženje „Ekos“ je jednu od presa za reciklažu otpada poklonilo i Opštoj bolnici Paraćin, kao i Mesnoj zajednici Potočac.

Tokom realizacije projekta „Od otpada do sirovine“ Udruženje Ekos sporovodilo je razne aktivnosti kao što je edukacija nastavnog kadra. Tokom predavanja koja su držali članovi jagodinske Regionalne deponije bilo je reči o mogućnostima koje se tiču čitave opštine i načina na koji građani mogu na adekvatan način smestiti otpad. Osim predavanja, akcije su sprovođene i sa učenicima Tehnološke škole koji su čistili korito reke Crnice.

Kako bi podigli svest o značaju reciklaže, prvenstveno deci, u školskom dvorištu Tehnološke škole nedavno su postavljene i kante za reciklažu sa detaljnim uputstvima i natpisima na svakoj kako bi na adekvatan način odložili različite materjale otpada.

Direktor Tehnološke škole Nenad Milosavljević kaže da su ovakvi projekti i akcije veoma značajni za školu, i dodaje da su s obzirom na to da jedan od obrazovnih profila nosi naziv „Zaštita životne sredine“, dobra praksa za sve koji ga pohađaju.

Anđelka Milanović, zastupnik Udruženja „Ekos“ kaže da će i nakon završetka ovog projekta udruženje nastaviti u istom smeru i raditi na tome da se u što većoj meri pospeši saniranje otpada kao i podizanje svesti ljudi o važnosti zaštite životne sredine.