Radionica “Dostignuća mladih” u paraćinskoj Tehnološkoj školi

Radionica “Dostignuća mladih” u paraćinskoj Tehnološkoj školi

U laboratoriji Tehnološke škole u Paraćinu, grupa učenika trećeg razreda na smeru Farmaceutski tehničar, realizovala je svoju ideju o kreiranju žive slike koja će biti rešenje za čistiji vazuh. Učenici su od 4. do 6. marta u Kragujevcu u konkurenciji sa ostalim školama na terirotiji Srbije, predstavljali rešenje za očuvanje životne sredine u svojim lokalnim sredinama. Tehnološka škola ušla je u uži izbor sa svojom idejom, tako da su oni dobili novčana sredstva i rok od 3 meseca da je realizuju. Đaci su do ove ideje došli uz pomoć svoje mentorke, profesorke Valentine Miletić.

Ovaj projekat nastao je u saradnji sa Unicefom Srbija i Kraljevinom Svedskom a realizovala ga je organizacija Dostignuća mladih koja je okupila deset timova učenika iz raznih škola. Prvih pet timova dobilo je po 100.000 dinara za realizaciju ideje koju su učenici u Tehnološkoj školi danas sproveli u delo.

Realizaciji su prisustvovali i predstavnici organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, a jedan od njih detaljnije nam je objasnio kako je tekao proces prijave učesnika, koliko ih je bilo i o čemu se radi.

Firma koja je pomogla učenicima da realizuju kreiranje slike od mahovine ima sedište u Beogradu i za ovu priliku obezbedila im je dovoljnu količinu mahovine koju su oni lepili na u ram. Jovanka Todorović, osnivačica MossArta, firme koja se bavi uređenjem prostora proizvodima od mahovine istakla je po čemu je mahovina specifična i kako može biti interesantan spoj ekologije i estetike.

Slika od mahovine krasiće zid laboratorije Tehnološke škole u Paraćinu i ujedno će učenicima obezbediti čistiji vazduh prilikom izvođenja eksperimenata.