Promocija monografije manastira Sveti Luka u varvarinskom Bošnjanu

Promocija monografije manastira Sveti Luka u varvarinskom Bošnjanu

Kada od jedne male crkve nastane veliki manastirski kompleks, šteta bi bila da taj poduhvat ostane nezabeležen. Obnovu manastira Sveti Luka u Bošnjanu kod Varvarina i ceo kompleks, Zvezdana Lazarević je obradila u svojoj prvoj monografiji koju je sama napisala. Autorka je na promociji svoje knjige u paraćinskom pozorištu rekla da manastir zaslužuje ovakvu monografiju posebno zbog njegove obnove koja traje poslednjih dvadesetak godina.

Na ideju da baš Zvezdana Lazarević napiše monografiju došao je Arhimandrit Aleksej koji je već 55 godina u manastiru Sveti Luka.

Zvezdana Lazarević je rodom iz Šipova u Republici Srpskoj, a trenutno živi u Kruševcu. Radila je u muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a danas vodi muzejsku biblioteku u Kruševcu. Ljubav prema crkvi i našoj srednjovekovnoj umetnosti će najverovatnije naterati Zvezdanu da napiše još koju knjigu, ako ne o drugim manastirima, onda nastavak njene prve monografije.

Manastirski kompleks ima ukupno 12 zvona, a avgusta meseca bi trebalo da stigne još jedno teško čak 15 tona. Zvuk tog zvona koje će biti poklon iz Rusije označiće kraj obnove manastira Sveti Luka u Bošnjanu.