Priprema zimnice

Priprema zimnice

Paprika, paradajz, krastavac, šargarepa i kupus, samo su deo asortimana na paraćinskoj zelenoj pijaci. Iako je poslednji radni dan u nedelji na pijaci je reklo bi se uobičajena slika za ovo doba godine jer domaćice vrše kupovinu potrebnih sastojaka za pravljenje zimnice. Neke od njih pitali smo šta će praviti.

Kako saznajemo od prodavaca, interesovanje za njihove proizvode je veliko ali je kupovina slaba.Neki od njih ističu da se povrće više ne kupuje na veliko, u džakovima kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Iskusne domaćice kažu da je isplativije da zimnicu prave same, nego da kupuju gotov proizvod u prodavnici. Ušteda je velika, a prednost je proveren ukus od recepata starih i po nekoliko decenija.

Bogata ponuda povrća različitog kvaliteta ove godine je na paraćinskoj zelenoj pijaci uslovila raznovrsne cene.

U marketima se često može naći zimnica na akcijskom sniženju. Domaćice koje nemaju vremena za pripremu zimnice uvek mogu računati na pune rafove gotovih proizvoda u marketitma. U zavisnosti od gramaže i proizvođača za teglu kornišona potrebno je izdvojiti 120 dinara i više, za papriku 250, za ajvar oko 300, a za teglu cvekle 160 dinara.