Priprema zimnice u toku

Priprema zimnice u toku

Leto se polako bliži kraju, a na paraćinskoj pijaci mnogo je povrća i voća koje se može iskoristiti za spremanje zimnice. Neki Praćinci su svoje prve tegle zimskih kulinarskih specijaliteta već odložili u ostavu, a drugi ovih dana obavljaju poslednje pripreme.

Utisak prodavaca je da je prodaja voća i povrća ove sezone slabija. Ono što se ovih dana najviše pazari je paprika. A šta kažu prodavci, kakve su cene na zelenoj pijaci i da li su zadovoljni potražnjom.

Kada kažemo zimnica najčešće pomislimo na ajvar, kiseli kupus i krastavčiće, šarenu salatu, turšiju i papriku na sve načine. Ipak, kad je u toku priprema zimnice može se uvek probati i neki originalni recept, zato smo pitali naše sugrađane na koje načine oni prave određeni proizvod.

Na paraćinskoj Zelenoj pijaci mogu se naći i gotovi proizvodi, a cene kako kaže jedan od prodavaca su pristupačne.

Iako pripremanje zimnice počinje već u danima kada na tezge pristiže prvo voće i povrće, oni koji tokom hladnih zimskih dana vole da na trpezi imaju domaće gurmanluke, posao tek počinje. Septembar, odnosno početak jeseni je period koji je najbogatiji plodovima prirode, pa se na pijačnim tezgama tek očekuje bogata i raznovrsna ponuda.