Prethodnog vikenda obeležen Svetski dan zaštite potrošača

Prethodnog vikenda obeležen Svetski dan zaštite potrošača

Povodom Svetskog dana zaštite potrošača koji se svake godine obeležava 15. marta članovi paraćinskog Udruženja zaštite prava potrošača su deljenjem afirmativnih flajera građanima želeli da podignu svest i ukažu im na solidarnost.

Iniciran je specijalnom porukom predsednika Džona F. Kenedija, poslatom američkom Kongresu 15. marta 1962. godine, čiji je mandat trajao od 1961. do 1963, kada je tragično prekinut Kenedijevim ubistvom u Dalasu. Kenedi je tada predložio, a Kongres prihvatio, četiri osnovna prava potrošača, a to su pravo na bezbednost, pravo da potrošač bude informisan, pravo na izbor i pravo da bude saslušan.

Dve godine od prvog obeležavanja Svetskog dana prava potrtošača, Generalna skupština UN je usvojila Direktive UN za zaštitu potrošača. One su obuhvatile principe osam potrošačkih prava i obezbedile okvire za donošenje i jačanje nacionalnih politika zaštite potrošača. U njima se pored četiri Kenedijeva prava potrošača nalaze još četiri i to su pravo na zadovoljavanje osnovnih potreba, pravo na obeštećenje, pravo na obrazovanje i pravo na zdravu životnu sredinu.