Predstavljanje mozaika kralja Milutina u Paraćinu pred put ka Hilandaru

Predstavljanje mozaika kralja Milutina u Paraćinu pred put ka Hilandaru

Mozaik kralja Milutina koji će krasiti zidove Hilandara predstavljen je u novom Kulturnom centru u Paraćinu. Starešina paraćinske crkve Bratislav Đorđević i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević otkrili su mozaik pred velikim brojem Paraćinaca koji su imali priliku da prvi vide ovaj poklon Hilandaru. Mozaik kralja Milutina sačinjen od više stotina delića delo je porodice Ivanović čija su četiri člana učestvovala u njegovoj izradi. Najstariji među njima, poznato ime iz sveta likovne umetnosti Zoran Ivanović, kaže da im je bila velika čast da upravo oni urade mozaik kralja Milutina, posebno zato što je njihova porodica jedna od 40 u Srbiji koja vodi poreklo od Nemanjića.

Povod za izradu prvog i jedinog mozaika kralja Milutina koji će biti smešten u Hilandaru, je 700 godina od smrti jednog od najuticajnijih srpskih vladara. Za izradu ovog umetničkog dela, porodici Ivanović je bilo potrebno 2 meseca, kako kažu, danonoćnog rada.

Porodica Ivanović je dan nakon izložbe krenula ka Hilandaru, a u narednom periodu će uraditi još tri mozaika za srpski hram na Svetoj Gori.