Praznik Pokrova Presvete Bogorodice okupio vernike u Lešju

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice okupio vernike u Lešju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik za koji se vezuje mnoštvo običaja. Među vernicima Presveta Bogorodica predstavlja zaštitnika hrišćanskog sveta pa je ovaj praznik jedan od najvećih posvećenih Bogomajci i njime se obeležava sećanje na njeno čudesno pojavljivanje. Više od hiljadu vernika iz različitih krajeva Srbije danas je posetilo manastir Pokrova Presvete Bogorodice koji se nalazi u selu Lešje, nedaleko od Paraćina. Kako su nam rekli često se vraćaju kako bi posetili ovo sveto mesto.

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice je jedno od najsvetijih mesta u Srbiji. Svojom bogatom istorijom, manastir je odavno stvorio kult koji se neguje i dan danas. Zadužbina je župana Vukoslava koji je na svom posedu podigao Bogorodičnu crkvu u periodu između 1355. i 1360. godine i poklonio je manastiru Hilandar. Tokom 19. i 20. veka manastir je bio u ruševinama, a njegova temeljna obnova počela je 2004. godine. Brojni posetioci svedoče o miru kakav, kako su nam rekli nisu mogli da dožive ni na jednom drugom mestu.

Praznik Pokrova Presvete Bogorodice osim što okuplja veliki broj vernika svake godine privuče i prodavce meda, rakija, suvenira i proizvoda od vune. Mi smo neke od njih pitali šta posetioci mogu danas da kupe na njihovim tezgama.

Manastir Lešje, sa crkvom Pokrova Presvete Bogorodice, smešten je na obroncima planine Baba. Na jugoistočnoj strani nalazi se glavni ulaz u manastirsku portu. Čitav ovaj kompleks je ograđen i sačinjavaju ga crkva, kula – zvonik, kosturnica, stara gostoprijemnica i konak. U neposrednoj blizini manastira nalazi se izvor, regulisan kamenom česmom i kaskadnim bazenima uređenim kao mala veštačka jezera u kojima plivaju ribe dok se u okolini izvora nalazi uređen vrt. Veliki broj posetilaca ne samo iz Paraćina već i iz njegove okoline zahvata ovde vodu verujući u njenu isceliteljsku moć.